coduri caen companii romania

Alegerea codurilor CAEN – ce trebuie sa ai în vedere

Cum iti alegi codul CAEN potrivit

Ce reprezinta codul CAEN

CAEN reprezinta acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Aceasta clasificare a fost proiectata pentru a permite gruparea datelor referitoare la companiile din tara noastra si asigura baza pentru pregatirea unei game largi de date statistice (productie, factori de productie, formarea de capital si tranzactiile financiare) ale acestor companii.

Societatile comerciale si codurile CAEN

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele fizice autorizate, precum si toate societatile comerciale au obligatia sa opteze pentru cel putin un singur cod CAEN pentru a garanta desfasurarea legala a activitatii economice. Poti alege un numar nelimitat de coduri CAEN, exceptie facand SRL-D-ul, unde se pot seta maximum 5 coduri CAEN.

Procedura de inscriere de Coduri CAEN este simpla si costurile sunt relativ mici si pentru reactualizarea automata a codurilor CAEN mentionate in statutul societatii, cat si pentru introducerea unor noi coduri CAEN, care sa permita extinderea activitatilor firmei.

De ce trebuie sa ai codurile CAEN actualizate

Actualizarea codurilor CAEN ajuta la ordonarea informatiilor economice si sociale potrivit noului mod de organizare si functionare a societatii, precum si armonizarea la clasificarile utilizate pe plan european si internaţional.

Se recomanda comerciantilor solicitarea actualizarii obiectului de activitate conform CAEN Rev. 2 odata cu modificarea altor elemente ale actului constitutiv.

Cum iti poti schimba obiectul de activitate/codul CAEN

Obiectele de activitate se pot schimba pentru a garanta succesul firmei. In general activitatile economice se definesc prin urmatoarea procedura: intrarea produselor (bunuri/servicii), productia si iesirea produselor (bunuri/servicii). Cazurile in care fondatorii unei societati comerciale pot modifica codurile CAEN sunt:

  • cand mai multe dintre activitatile economice desfasurate in cadrul societatii comerciale s-au schimbat catre unele dintre obiectele secundare precizate in Actul Constitutiv al societatii redactat inaintea depunerii dosarului de inregistrare la O.N.R.C.;
  • cand asociatul unic sau unii dintre asociati care au preluat conducerea firmei doresc sa modifice obiectul principal de activitate al societatii comerciale;
  • cand asociatii firmei au ales un obiect principal de activitate insa autorizatiile si avizele se pot obtine numai prin alegerea unui alt obiect principal de activitate.

Fondatorii firmelor vor putea depune o cerere pentru schimbarea obiectului principal de activitate al societatii comerciale la oficiile Registrului Comertului in a carei raza teritoriala se afla sediul firmei. La finalizarea acestei operatiuni Registrul Comertului va emite un certificat care va autoriza desfasurarea activitatilor economice in cadrul societatii.

Documentele necesare pentru modificarea obiectului principal de activitate sunt:

  • certificatul de inregistrare al firmei (original);
  • actul modificator al Actului Constitutiv al societatii (hotararea adunarii generale a asociatilor, declaratia asociatului unic, decizia directoratului sau al Consiliului de administratie in varianta originala);
  • cererea de inregistrare;
  • Actul Constitutiv al societatii comerciale in varianta actualizata.

Related Posts

15

apr.
Toate subiectele

Registrul Comertului accepta Declaratia pe propria raspundere si specimenul de semnatura sub forma de inscris sub forma privata

In atentia colaboratorilor nostrii, Incepand cu data de 14.04.2020 Registrul Comertului  elibereaza documentele ( Rezolutii, Certificate de Inregistrare si Certificate Constatatoare) DOAR prin Posta Romana. Totodata  conform Decretului nr 240/2020  art. 65 (2) si (3) din MOF, Partea 1, nr. 311/14.04.2020, exista posibilitatea ca Declaratia pe propria raspundere cat si Specimenul  raspundere sa poata fi depusa sub[…]